Novice5SPP logo hor

5SPP logo hor

 

8. in 9. oktobra v bo potekal 5. Slovenski podeželski parlament katerega glavna tema je Skupna kmetijska politika 2021-2027.

 

1. dan: torek, 8. 10. 2019

Prvi dan popoldan bodo potekale razprave v devetih delovnih skupinah, ki bodo zasedale razpršene po slikovitih Halozah. Udeleženci bodoe lahko iskali rešitve za izzive novega programskega obdobja 2021-2027. Lokacije bodo sporočene naknadno. Zvečer se udeleženci zberejo v Kulturnem poslovnem centru Majšperk, kjer bo potekala slovesna razglasitev slovenskega predstavnika za Evropsko nagrado za razvoj podeželja 2020 in inovativnega novega pristopnika za leto 2018 (v okviru projekta NEWBIE).

DelavnicaNosilec
1. Podpora vzdržnim dohodkom kmetijBiotehniška fakulteta UL (dr. Marko Lovec)
2. Krepitev tržne usmerjenosti in povečanje konkurenčnostiBiotehniška fakulteta UL (dr. Luka Juvančič)
3. Verige vrednostiGZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (Nina Barbara Križnik) in Zadružna zveza Slovenije (mag. Anita Jakuš)
4. Podnebne spremembe in učinkovito upravljanje naravnih virovZveza društev ekoloških kmetov Slovenije (dr. Franc Bavec) in Zavod za gozdove Slovenije (mag. Andrej Breznikar)
5. Biotska raznovrstnostKmetijski inštitut Slovenije (mag. Tomaž Cunder)
6. Mladi in novi kmetjeFilozofska fakulteta, Oddelek za geografijo (dr. Irma Potočnik Slavič)
7. Socialna vključenost, lokalni razvoj na podeželskih območjih (pristop LEADER/CLLD) in lokalna ekonomija (v angleščini!)Društvo za razvoj slovenskega podeželja (Aleš Zidar, Goran Šoster)
8. Kakovost hrane, zdravja in dobrobit živaliKmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (Gabrijela Salobir)
9. Prenos znanja, inovacij in digitalizacija v kmetijstvuDruštvo za marketing Slovenije (Tanja Kavran), Sindikat kmetov Slovenije (Jernej Redek), Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede (dr. Miran Lakota)

 

 

2. dan: sreda, 9. 10. 2019

Drugi dan dopoldan bo potekalo poročanje zaključkov in ugotovitev po delavnicah v obliki panelne razprave z uglednimi gosti. Možnost razprave bodo imeli tudi vsi udeleženci, ki niso mogli biti prisotni na posamezni delavnici. Dogodek se bo zaključil s priporočili 5. podeželskega parlamenta.

 

Prijave na dogodek zbirajo organizatorji najkasneje do 30. septembra 2019 oz. do zapolnitve razpoložljivih mest preko povezave. Kotizacije za dogodek ni, udeležencem je zagotovljen brezplačen program in prehrana v času zasedanja podeželskega parlamenta.
Več informacij o dogodku in registraciji najdete na spletnih straneh www.drustvo-podezelje.si in www.program-podezelja.si.