V tednu od 22. do 26. 10.2018 je potekala strokovna ekskurzija slovenskih LAS, letos v provinci Lecce (Apulia) v Južni Italiji, v območju LAS “Capo Santa Maria di Leuca “. Udeležili smo se je predstavniki 17 LAS ter predstavniki institucij in organizacij, ki delujejo na področju razvoja podeželja, skupaj 42 udeležencev. Ogledali smo si njihove projekte ter pobližje spoznali model spodbujanja celostnega urejanja vasi.
LAS “Capo S. Maria di Leuca” deluje že od leta 1992 in izvaja program LEADER že četrto programsko obdobje. S projekti so še posebej spodbujali razvoj območij, ki so nekoliko oddaljena od obale. Na ta način so razširili ponudbo, zagotovili bolj homogen razvoj in podaljšali turistično sezono. Razvojne projekte v območju LAS “Capo Santa Maria di Leuca ” so predstavili predsednik Rag. Rinaldo Rizzo, direktor Dr. Giosuè Olla Atzeni in vodja LAS Antonazzo Marurizio. Med projekti so izpostavili razpršeni hotel, model celostnega urejanja vasi in natečaj za najlepšo vas, agri turizem, religiozni turizem ter kulturne in socialne aktivnosti.
Med ogledom projektov so nas toplo sprejeli župan občine Tricase Carlo Chiuri, župan Občine Presicce Salvatore Riccardo Monsellato, župan občine Specchia Antonio Biasco, župan občine Ugento Massimo Lecci in županja občine Alessano Francesca Torsello.
Program razvoja podeželja v Italiji ter razdelitev območij je predstavil Giuseppe Gargano, CREA (Svet za kmetijske raziskave in agrarno ekonomiko), Ministrstvo za politike kmetijstva, prehrane in gozdarstva, regionalni program razvoja podeželja 2014/2020 v območju Puglie, s poudarkom na ukrepu 19 – Podpora za lokalni LEADER razvoj pa Dr. Agr. Cosimo R. Sallustio, iz Oddelka za kmetijstvo, razvoj podeželja in okolje.
Več si lahko preberete na spletni strani Društva za razvoj slovenskega podeželja.

[widgetkit id=11]