Novicezgodbe 2 navp.240x0

zgodbe 2 navp.240x0

 

V nedeljo, 30. 9. 2018, smo se predstavniki LAS STIK skupaj z našimi rokodelkami udeležili Mihalovega sejma v Veržeju. V dopoldanskem času je potekal zaključni dogodek projekta sodelovanja Zgodbe rok in krajev s predstavitvijo izvedenih rezultatov in odprtjem razstave rokodelskih izdelkov, ter predstavitvijo rokodelskih izdelkov na stojnici, na kateri so bili razstavljeni tudi izbrani izdelki iz LAS STIK.
Udeležence zaključnega dogodka sta nagovorila tudi poslanka NSi Ljudmila Novak in predsednik državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejan Židan, ki je izkazal podporo pri ureditvi rokodelstva na nacionalni ravni.
Obiskovalcem so se predstavili rokodelci iz devetih rokodelskih centrov Slovenije in rokodelci, vključeni v LAS projekt povezovanja Zgodbe rok in krajev. Z območja LAS STIK so naše rokodelke na sejmu izvedle rokodelske prikaze na stojnici in pritegnile mnogo radovednih in navdušenih obiskovalcev. Rokodelke so na stojnici prikazovale izdelavo klekljarskih izdelkov (članice KD Trebnje, sekcije Žnurce) in izdelavo rož iz krep papirja (Francka Murn). Za fotografije z dogodka je poskrbela Alenka Stražišar Lamovšek.
Namen projekta Zgodbe rok in krajev je, da se s povezovanjem 11 slovenskih lokalnih akcijskih skupin: LAS Srce Slovenije, LAS Dobro za nas, LAS Dolenjska in Bela krajina, Partnerstvo LAS Zasavje, LAS Med Snežnikom in Nanosom, LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe, LAS STIK, LAS Prlekija, LAS Notranjska, LAS S CILJem in LAS Mežiške doline, ustvari bolj vzpodbudno okolje za razvoj rokodelstva v Sloveniji.
V sklopu projekta je nastala tudi knjiga Zgodbe rok in krajev, kjer so predstavljene lokalne rokodelske zgodbe in izdelki posameznega partnerskega LAS. Knjiga tako vključuje tudi štiri rokodelske zgodbe z območja LAS STIK in sicer po eno zgodbo iz občin Dolenjske Toplice, Ivančna Gorica, Trebnje in Žužemberk.
Knjigo si lahko ogledate na spletni strani LAS STIK TUKAJ.
Na območju LAS STIK je do sedaj 8 rokodelcev podpisalo Sporazum o sodelovanju na osnovi katerega bodo sodelovali pri nadaljnjih aktivnostih projekta. Na območju LAS še vedno poteka popis rokodelcev z registrirano obrtjo/dejavnostjo in potencialnih rokodelcev, ki se za ta korak še odločajo.
Trenutno pripravljamo različne delavnice in srečanja za rokodelce, dve razstavi rokodelskih izdelkov ter individualna svetovanja z rokodelci. O dogodkih boste obveščeni na naši spletni strani www.las-stik.si.
Vabimo rokodelce z območja LAS STIK, da se vključijo v projekt in prepoznajo priložnost za povezovanje in možnosti za lastni razvoj ter razvoj in položaj rokodelstva v Sloveniji
Kontakt: Tel. št. 07 34 82 103 ali e-naslov sanela.halilovic@ciktrebnje.si

 

[widgetkit id=10]

 

Brez naslova